fbpx

Electrostimularea pentru pacienții cu probleme cardiace

Blog

Electrostimularea pentru pacienții cu probleme cardiace

Sunt eficiente antrenamentele de electrostimulare (EMS) ca și prevenție secundară?

(Bibliografie: Fritzsche, D. / Fruend, A. / Schenk, S. / Mellwig, K.-P. / Kleinöder, H. / Gummert, J. / Horstkotte, D., Bad Oeynhausen Heart Clinic, Herz 2010; 35 (1 ): 34-40)

Scopul Studiului

Pentru a vedea dacă antrenamentul de anduranță moderat ca efect a prevenirii secundare, într-adevăr îmbunătățește prognoza insuficienței cardiac cronice.

Bazându-ne pe cazurile întâlnite, majoritatea pacienților tineri , bine supravegheați și motivați, reușesc să practice sportul ca și terapie pentru acest diagnostic.

Experiența noastră cu antrenarea întregului corp a pacienților cu insuficiența cardiacă folosind electrostimularea, arată de departe un potențial pentru regenerarea neuroumorală și a simptomelor inflamatorii și scheletice a bolilor musculare.

Pe acest fond a fost studiat efectul antrenamentului EMS asupra pacienților cu insuficiență cardiacă.

Metodologia

15 pacienți cu diagnosticul de insuficiență cardiac cronică au luat parte la un program de antrenamente EMS pe o perioada de 6 luni.

Parametrii stimulatori au fost definiți ca 80Hz și 300µs la impuls de 4s și 4s pauză pe o durata de 20 de minute, urmând faza de relaxare în intervaluri de 100Hz.

Pacienții au stabilit intensitatea (amplitudinea mA), iar senzația subiectivă de “contractare musculară / impuls electric” a fost selectată la o scară de la 1-10, la nivelul 8.

Specificațiile antrenamentului au fost 40-70 de repetiții în prima parte, cu exerciții izometrice (statice) și exerciții dinamice.

Eficienta cardiaca a fost evaluată într-un test inițial, după 3 luni și după 6 luni de antrenamente prin intermediul spiroergometriei, electrocardiogramei (EKG) și ecou, monitorizând starea metabolică , inclusiv creatin kinaza (CK) și lactat dehidrogenaza (LDH). În plus s-a analizat greutatea și distribuția țesutului adipos din organism folosind bioimpedanța.

Rezultat

S-a demonstrate o creștere de 96% în consumul de oxigen la pragul anaerob : VO2AT 19.39[±5.3] ml/kg greutate corporala înaintea începerii  antrenamentelor; VO2AT 24.25[±6.4] ml/kg greutate corporala la finalul programului.

Tensiunea arteriala diastolica a scăzut semnificativ (psyst<0.05; pdiast<0.001), creșterea masei musculare a fost până la 14% la o greutate constantă. Metoda de antrenament a fost 100% respectată, fără abandon. Pacienții au specificat faptul că condiția lor fizica a fost semnificativ mai mare.

Concluzie

Pentru prima data studiul a arătat efectul antrenamentelor de electrostimulare la pacienții cu insuficiență cardiacă.

Îmbunătățirea evaluării obiective a capacității acestora, precum și optimizarea parametrilor fiziologico-musculare, au depășit cu mult rezultatele antrenamentelor aerobic tradiționale folosite la reabilitarea primară și secundară a pacienților cu insuficiență cardiacă.

Antrenamentul EMS are un mare potențial în tratarea pacienților cu insuficiență cardiacă!

Bogdan Bianca,

CEO & Trainer BodyVibe Cluj