fbpx

Usturoiul

Blog

Usturoiul

Usturoiul se folosește din cele mai vechi timpuri. Egiptenii consumau acest produs pentru a evita și trata orice boală. În același timp ei agățau usturoiul pe ușă pentru a alunga spiritele rele. În lume există în jur de 70 de soiuri de usturoi.

Usturoiul are în compoziția sa multe vitamine, minerale, potasiu, aminoacizi, fier, zinc, germaniu, proteine, lipide,sulf si glucide. Atunci când zdrobim sau tăiem usturoiul, prima substanță care este degajată este allicina, care are un efect terapeutic si anticancerigen, în momentul în care cațelul de usturoi este tăiat, mărunțit sau tocat se elimină allicinul, cu cât este tăiat mai mărunt cu atât se elimină mai mult allicin.

Alinaza se găsește și ea în compoziția acestuia și are un rol anticancerigen și influențează centrii nervoși de la nivelul sistemului limbic.

De asemenea întâlnim și compuși bioactivi care conțin o cantitate mare de sulf, simpla inhalare a mirosului de usturoi are efect asupra persoanelor cu probleme cardiovasculare si hipertensive.

Usturoiul are urmatoarele proprietăți:

– antiseptic

– antiseptic pulmonar

– antibiotic

– anticancerigen

– antioxidant

– scade presiunea sanguină

– ameliorează durerile de picioare

– combate atacurile cardiace

– stimulează sistemul imunitar

Usturoiul este sănătos atât crud cât și gătit și există diferite leacuri băbești care conțin usturoiul. Unul din aceste leacuri este cel împotriva teniei și viermișorilor care se prepară prin tocarea a patru căței de usturoi care se adaugă într-o jumătate de cană de lapte și se pun împreună la fiert. Se lasă 1 minut la fiert după care se consumă călduț.